“Clownen bij de MediClowns is soms een hele bevalling”, door Anita Meertens, augustus 2020


Het verwisselen van onze dagelijkse outfit naar onze clowneske kledij, vindt plaats in een sfeerloze voorraadkamer tussen het verzorgingsmateriaal. Terwijl ik mijn kleding verwissel, wisselt er ook iets in mij. Het kind in mezelf kan ik weer toegang gaan geven om naar buiten te komen. Ik word altijd blij van deze momenten, het feestje komt dichterbij en ik mag erbij zijn.
We zijn altijd met twee personen en als we klaar zijn, worden we door de activiteitenbegeleidster naar de desbetreffende afdeling geloodst.
Dat voelt als het podium opkomen, het publiek zit al klaar in verscheidene emoties. Enthousiast, afwachtend, boos of soms duttend, maar altijd puur en echt!

 Giechelend en wat stuntelend lopend, gaan we de huiskamer binnen en ik trek mijn jurk nog wat rechter. Mooie jurk heeft u aan, zegt een mevrouw, maar volgens mij gaat u een baby krijgen want u heeft een dikke buik. Ik doe alsof ik hier heftig van schrik, jeetje een baby, daar heb ik nou geen tijd en zin meer in. In de tussentijd stop ik een ballon onder mijn jurk en laat verschillende mensen aan mijn buik voelen. De een voelt nog leven, een ander zegt dat het kindje er snel uit moet want ze voelt geen leven meer. Het is heerlijk hoe er dan een aandacht naar die baby uit gaat. Een meneer gaat wat tikken op mijn buik geven, dat hielp bij mijn vrouw ook altijd zei hij.
Ik word wanhopig en zeg dat ik nog nooit een baby in Breda heb gekregen……………poeh wat ben ik bang en dat speel ik ook.
Gewoon springen, zegt een mevrouw, die komt er vanzelf uit, doet even pijn maar dan ben je er wel vanaf…….
Ik ga springen, de mensen in de groep gaan klappen en net als de ballon valt, komt een zuster met een babypop aan. Dolgelukkig ben ik met mijn baby, het is een meisje en volgens een mevrouw heet ze Jacqueline. Prima plan, leuke naam. Ik knuffel de baby en laat haar aan iedereen zien, ik ben echt blij met deze mooie baby en de mensen geven haar een aai of zelfs een kusje.
De tijd is aangebroken dat wij naar de volgende afdeling moeten, ik kan de babypop niet meenemen. Ik ga naar een mevrouw en zeg:
Tja mevrouw, ik heb een moeilijke vraag, ik heb net een kindje gekregen maar eigenlijk heb ik er geen tijd voor. Zou u misschien voor mijn baby willen zorgen? Dat is goed meid, laat haar maar hier, ik heb toch niets te doen. Volgende keer wel beter uitkijken hé, is haar advies. Komt goed mevrouw, dit gaat mij nooit meer gebeuren. Ik geef Jacqueline nog een knuffel en verlaat samen met mijn maatje de kamer, op weg naar een andere huiskamer.

Altijd weer spannend en leuk welk thema daar aangebroken gaat worden, het blijft een verrassing maar ik ga altijd met een dankbaar gevoel naar huis. Er is contact met deze mensen geweest, we hebben samen lol gemaakt of soms samen gemopperd. Het stukje SAMEN is echter altijd de rode draad, er was verbinding en dat kikt van beide kanten!

 

 Over de Mediclowns

Stichting Mediclowns kent een informele sfeer met een professionele inslag. Naast organisatorische en administratieve ondersteuning vanuit bestuur en regio-coördinatoren steunen wij elkaar in onze ontwikkeling.
Wil je aan de slag als Mediclown?
Zorg dan voor een goede clownsopleiding. We spelen altijd met 2 clowns zodat we elkaar kunnen stimuleren en eventueel samen spelen wanneer de bewoners geen interesse hebben in ons bezoek.
Je bent te gast je hebt geen act. Misschien wel een thema maar het contact met de bewoners bepaalt de inhoud en het spel. Dus elke keer is het weer verrassing hoe het bezoek eruit ziet.
Als je interesse hebt kun je een keer meelopen met een andere Mediclown.

Contactclown
Mediclowns zijn gespecialiseerd in het maken van contact. Dat is wat contactclowns doen. Een contactclown probeert niet de lolbroek en een grapjas te zijn, maar gaat met een cliënt op een zoektocht. Het doel is werkelijk contact maken en dit contact te laten groeien naar een prettige beleving in het moment, soms ga je samen dansen, zingen, lachen, huilen of moet iemand zijn boosheid kwijt en ga je lekker samen mopperen.
Voor wie?
Mediclowns bezoeken veelal gesloten afdelingen in de ouderenzorg of mensen met een ernstige meervoudige beperking. Onze doelgroep zit vaak in hun eigen wereld vast. De mensen kunnen zich slecht uiten of helemaal niet (meer) praten. De contactclown kan door spel contact maken. Als we weggaan uit de huiskamer is de sfeer positief veranderd. Dat geeft een voldaan gevoel waardoor je zelf ook met een fijn gevoel naar huis gaat. Ons speelgebied dekt een groot deel van Nederland.
Ben je geinteresseerd in de MediClowns? Zou je wellicht zelf voor hen willen spelen?
Hier vind je meer informatie.

Anita Meertens, augustus 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.