Visie op de clown

Careclowns-verblijden-ouderen-in-Hoogeveen-op-wereld-alzheimerdag-620x250

De clown als levenskunstenaar en healer

De grootste kracht van de clown zijn zijn ZIJNS-kwaliteiten.
Hij is helemaal aanwezig in het moment, open en vol overgave, speels, puur, kwetsbaar en daardoor uitermate contactvol.
Daarmee is hij in staat is om mensen uit hun hoofd en uit hun alledaagse sleur te trekken naar het enige dat reël is, het NU. En in dat NU kunnen mensen hun eigen essentie weer voelen en ook de essentieële verbondenheid met elkaar en met het leven zelf.
En omdat de clown zich steeds weer opnieuw verwondert over alle aspecten van het leven, is het NU voor de clown altijd een feest, vol avonturen en plezier.
De clown is daarmee per definitie een levenskunstenaar en healer.

De clown in deze tijd

Het clownsvak heeft in het laatste decennia een grote vlucht genomen.
Terwijl clowns vroeger vooral in het circus, op kinderfeestjes en braderieën te vinden waren, worden zij nu steeds meer ingezet bij doelgroepen, die extra kwetsbaar zijn en die om veel inlevingsvermogen vragen: zieke kinderen, dementerenden, geestelijk gehandicapten, stervenden, getraumatiseerde mensen in oorlogsgebieden…
Deze tijd vraagt om clowns die niet alleen grappig zijn, maar die vooral een grote menselijke rijpheid hebben, die op een diepe laag contact kunnen maken, die innerlijk ‘beschikbaar’ zijn.
Een belangrijk aspect in de opleiding van ClownSpirit is dan ook dat mensen zich bewust worden van die stukken in zichzelf, waar ze zelf nog niet ‘vrij’ zijn, en nodigt hen uit om zich ‘vrij te spelen’. Zodat ze hun innerlijk ruimte vergroten en daardoor beschikbaar zijn, ook in emotioneel aangrijpende situaties.