THE CLOWN MUST GO ON

THE CLOWN MUST GO ON
De clown en clownsopleiding in tijden van Corona

(Mocht je alleen praktische informatie willen, scroll dan een stuk naar beneden)

In een crisis is de clown harder nodig dan ooit.
In crisissituaties worden we vaak angstig en gestrest, verdrietig of boos. 
We kunnen niet terugvallen op oude zekerheden en ervaren onveiligheid. Al snel verliezen we ons dan in onze emoties, onze zorgen of de problemen, die de crisis met zich meebrengt. Maar dan vergeten we het allerbelangrijkste, namelijk onszelf en wie we in wezen zijn.
De clown met zijn aanwezigheid vanuit Zijn laat de mensen weer contact maken met wie ze in wezen zijn, met hun essentie; dat deel van hen wat er altijd is, onder alle angsten, alle ellendige omstandigheden, dat deel wat onaangetast is van welke crisis dan ook.
Liefde is er altijd, verbinding is er altijd, humor en speelsheid zijn er altijd, kracht en helderheid en alle andere essentieële kwaliteiten over die we beschikken, ze zijn er altijd. We hebben dat allemaal tot onze beschikking, nu matter what. Het enige wat nodig is is dat we er contact mee maken.

De clown is een meester in ZIJN. Door zijn essentieële aanwezigheid, zijn emotionele beschikbaarheid en zijn echtheid brengt hij mensen weer in contact met hun eigen essentie. Niet dat de clown niet te maken heeft met problemen, in tegendeel, clownsspel gaat juist over ‘crisissen’. Maar de clown bejegend zijn problemen vanuit zijn essentiële kwaliteiten: open, verwonderd, vindingrijk, licht en emotioneel eerlijk. Waardoor oplossingen zich vanzelf aandienen. Dat maakt de clown tot een anker in crisistijden.

Het was prachtig om te zien hoeveel van mijn ex-studenten maar ook studenten van nu in actie kwamen de laatste weken, met name door te clownen voor ramen van zorginstellingen.
En hoeveel ze konden en kunnen betekenen in een situatie die voor de betroffenen zo enorm benard is.

ClownSpirit gaat daarom ook door met het opleiden van clowns, no matter what!

De clown heeft me geleerd om om te gaan met onzekerheden op het pad en die te omarmen.
De clown heeft me geleerd, JA te zeggen tegen wat is. Ook en zelfs juist ook tegen onze Nee’s.
De clown heeft me geleerd om problemen creatief te benaderen.
De clown heeft me overgave geleerd.
De clown heeft me geleerd dat het leven is wat het is., voorbij alle idealiserende beelden.
De clown heeft me geleerd dat het leven NU is.
We kunnen het niet uitstellen en wachten ‘op betere tijden’.
En daarom….
THE CLOWN MUST GO ON!
Juist nu.

 

 

Praktische zaken:

Dus ook dit jaar gaan in september/oktober weer opleidingsgroepen van start.
Sterker nog:  je zult dit jaar meer leren dan ooit…
Want voor de zekerheid werk ik dit jaar met kleinere groepen van maximaal 8 studenten per groep..
Meer aandacht voor een ieder individueel, en wel voor dezelfde prijs ;-).

– We houden ons aan de overheidsmaatregelen
      In het clownen 1,5 meter afstand houden, vormt echt een uitdaging. Een aantal dingen kunnen we nu niet doen, geen tikkertjes, geen oefeningen waarbij we normaliter fysiek dichter bij elkaar komen of elkaar aanraken. Dat betreur ik zeer en ik hoop dat dit gauw weer wel kan. Gelukkig kan de clown met alles spelen, ook hiermee.  Daarnaast heb ik ontdekt dat het houden van fysieke afstand ook helpt om meer in jezelf te zakken, het stimuleert om meer je eigen ruimte in te nemen, jezelf meer te voelen,  en je niet te verliezen in de interactie met de ander of in je spel. In mijn lessen is dit bewustzijn in je spel altijd al belangrijk. De 1,5 meter-regel doet daar een extra appél op. En dat vind ik als trainer ook wel heel interessant.

– Ventilatie
     Het is nog onduidelijk hoe groot de rol is die aerosolen bij besmettingen spelen. Ook is men nog bezig om te kijken welke rol dan wederom een goede ventilatie speelt, en waar die dan aan moet voldoen. Ik volg alle ontwikkelingen op de voet.
Centrum Oost, waar de meesten lessen plaatsvinden, beschikt over een prima ventilatiesysteem. Dat zal permanent aanstaan.
Ook zullen we regelmatig extra luchten.
De weekeindlesdagen vinden overwegend in de Vrije School Utrecht plaats.
De ventilatie van scholen wordt gecontroleerd door de GGD. Ik ga er dus vanuit dat in de school al het nodige gedaan wordt om het daar veilig te maken. De zaal daar is daarnaast lekker groot.

– Als je verkouden bent
     Als je zelf verkoudheidsklachten hebt, en je hebt die al een paar dagen vòòr de volgende trainingsdag, kun je je tegenwoordig gelukkig makkelijk laten testen. Als je je hebt laten testen en hebt een negatieve uitslag gekregen, dan ben je – ook mèt verkoudheidsklachten- van harte welkom in de training.
Als de klachten te kort van tevoren opkomen of je kunt/wilt je niet laten testen, dan moet ik je verzoeken op die dag thuis te blijven. Wel zal ik zorgen dat je zoveel mogelijk nog meekrijgt van die les. Ik onderzoek momenteel of het mogelijk is dat je in zo’n geval per zoom de les vanuit huis kunt volgen. Mocht dat geen optie zijn, zullen we wat filmpjes maken in de les en wordt je uitgebreid bijgepraat.

– Als de fysieke les niet door kan gaan
      In het geval dat ik zelf verkoudheidsklachten heb en om die reden geen fysieke les kan geven, of in het geval dat er opnieuw maatregelen komen waardoor we tijdelijk niet bij elkaar mogen komen (en ik hoop vurig dat dat niet nodig zal zijn), ga ik online les (via Zoom) geven. 
Niet ideaal, maar verrassend hoeveel ook online nog kan kwa spel. En hoeveel verbinding ook online mogelijk is.
Daar heb ik in de laatste maanden al aardig ervaring mee opgedaan.

 

Kortom:

We gaan mee met de stroom van wat er is, wat kan en mag, en roeien met de riemen die we hebben.
Een JA hiervoor, een JA ook tegen de onzekerheid die ermee gepaard gaat, is een voorwaarde als je je opgeeft voor een opleidingsgroep.
Dat is al de eerste grote les die je kunt leren: de clown zegt volmondig JA tegen wat is.
 
Heb je nog vragen … ? Schroom niet om contact met me op te nemen!

Ik hoop velen van jullie komend schooljaar te ont-moeten,

love & laughter,

Kirsten

10 juni 2020, bijgewerkt op 20 augustus 2020