THE CLOWN MUST GO ON

THE CLOWN MUST GO ON
De clown en clownsopleiding in tijden van Corona

(Mocht je alleen praktische informatie willen, scroll dan een stuk naar beneden)

VISIE
In een crisis is de clown harder nodig dan ooit.
In crisissituaties worden we vaak angstig en gestrest, onzeker, verdrietig of boos. 
We kunnen niet terugvallen op gewoontes en oude zekerheden en ervaren onveiligheid. Al snel gaan we ons dan afsplitsen van onze gevoelens en gaan in een ‘overlevingsstand, of we blijven wel voelen maar verliezen we ons dan in onze emoties, onze zorgen of de problemen, die de crisis met zich meebrengt. We komen dan in ‘dramastand’. Maar in beide gevallen zijn we niet ‘wakker aanwezig’ en ook niet goed bij machte om adekwaat met de crisis om te gaan. We vergeten dan het allerbelangrijkste, namelijk onszelf en wie we in wezen zijn.
De clown met zijn aanwezigheid vanuit Zijn laat de mensen weer contact maken met wie ze in wezen zijn, met hun essentie; dat deel van hen wat er altijd is, onder alle angsten, alle ellendige omstandigheden, dat deel wat onaangetast is van welke crisis dan ook.
Liefde is er altijd, verbinding is er altijd, humor en speelsheid zijn er altijd, kracht en helderheid en alle andere essentieële kwaliteiten over die we beschikken, ze zijn er altijd. We hebben dat allemaal tot onze beschikking, nu matter what. Het enige wat nodig is is dat we er contact mee maken.
Daarnaast worden in crisissen die stukken in ons geraakt die nog gevoelig liggen .We worden getriggerd in ‘oud zeer’. Het probleem met dat oud zeer dat we wegdrukken,  is dat we daarmee ook het potentieël dat daar ligt en de levensenergie die daarin opgesloten ligt, wegduwen. Als we dat beseffen en open willen aankijken, dan biedt elke crisis een enorme mogelijkheid tot verdieping en verruiming van je eigen bewustZijn en je eigen potentieël. Mits je bereid bent, je erdoor te laten raken.

De clown is een meester in ZIJN. Door zijn essentieële aanwezigheid, zijn emotionele beschikbaarheid en zijn echtheid brengt hij mensen weer in contact met hun eigen essentie. Niet dat de clown niet te maken heeft met problemen, in tegendeel, clownsspel gaat juist over ‘crisissen’. Maar de clown bejegend zijn problemen vanuit zijn essentiële kwaliteiten: open, verwonderd, vindingrijk, licht en emotioneel eerlijk. Waardoor oplossingen zich vanzelf aandienen. Dat maakt de clown tot een anker in crisistijden.

Het was prachtig om te zien hoeveel van mijn ex-studenten maar ook studenten van nu in actie kwamen in de eerste corona-golf, waar alles nog heel pril voelde en mensen een SAMEN ervoeren waarin ze iets wilden betekenen, met name door het clownen voor ramen van zorginstellingen.
En hoeveel ze konden en kunnen betekenen in een situatie die voor de betroffenen zo enorm benard is.

ClownSpirit gaat daarom ook door met het opleiden van clowns, no matter what!

De clown heeft me geleerd om om te gaan met onzekerheden op het pad en die te omarmen.
De clown heeft me geleerd, JA te zeggen tegen wat is. Ook en zelfs juist ook tegen onze Nee’s.
De clown heeft me geleerd om problemen creatief te benaderen.
De clown heeft me overgave geleerd.
De clown heeft me geleerd dat het leven is wat het is., voorbij alle idealiserende beelden.
De clown heeft me geleerd dat het leven NU is.
We kunnen het niet uitstellen en wachten ‘op betere tijden’.
En daarom….
THE CLOWN MUST GO ON!
Juist nu.

Praktische zaken:

Maatregelen en innerlijke compas
  Ook dit jaar gaan in september dus weer opleidingsgroepen van start.
We houden ons aan de maatregelen zoals de overheid die voorschrijft.
Gelukkig hebben wij als theateropleidings-tak vaak enige speelruimte (letterlijk ;-))..
Om de mogelijkheid tot afstand houden te blijven hebben, werk ik met kleinere groepen van maximaal 8-10 studenten per groep..
Meer aandacht voor een ieder individueel, en wel voor dezelfde prijs ;-).
Naast de maatregelen die de overheid oplegt, vind ik het ook belangrijk dat we onze eigen innerlijke compas respecteren en volgen.
Mensen kijken heel verschillend tegen de coronacrisis en de maatregelen aan.
Bij ClownSpirit vind ik het heel belangrijk dat we elkaars gevoelens en behoeftes respecteren, juist daar we we eventueel van mening verschillen, voor polarisatie is in de clown geen ruimte.

Ruimte/ Ventilatie
  Centrum Oost, waar de meesten lessen plaatsvinden, beschikt over een prima ventilatiesysteem. Dat zal permanent aanstaan.
Ook zullen we regelmatig extra luchten.
De weekeindlesdagen vinden overwegend in de Vrije School Utrecht plaats.
De ventilatie van scholen wordt gecontroleerd door de GGD. Ik ga er dus vanuit dat in de school al het nodige gedaan wordt om het daar veilig te maken. De zaal daar is daarnaast lekker groot. En ook daar gaan we regelmatig luchten.
Dat vraagt van de deelnemers om zich in te stellen op regelmatig luchten door in de winter wat warmere kleren mee te nemen.

Klachten
     Als je zelf klachten hebt, die op corona kunnen duiden, wordt je geacht je te (laten) testen. Hierbij volstaat ook een zelftest thuis. Mocht de test negatief zijn , dan ben je – ook mèt verkoudheidsklachten- welkom in de training. Mocht de test positief zijn, blijf je uiteraard thuis.
Mocht je in nauw contact geweest zijn met iemand die corona heeft, kijk dan op de pagina van de GGD, wat de bedoeling is.
Mocht je – door corona of door quarantaine – een trainingsdag missen,  zorgen wij dat je zoveel mogelijk meekrijgt van die les. Je krijgt uitgebreid verslag van de les en we maken wat filmpjes.  Dit doen we trouwens ook als je om elke andere reden een les mist ;-).

Als de fysieke les niet door kan gaan
   Als trainingsdagen niet fysiek door kunnen gaan ( als ik zelf in quarantaine moet of in het geval dat er opnieuw maatregelen komen waardoor we tijdelijk niet bij elkaar mogen komen – en ik hoop vurig dat dat niet meer nodig zal zijn- ), dan gaan we halve dagen online door en halen de andere halve dagen in als we wél weer fysiek bij elkaar kunnen komen.
In de afgelopen anderhalf jaar hebben we veel ervaring opgedaan met online lessen. Ik heb daarin leuke verrassende dingen ontdekt, mogelijkheden die het medium biedt en ook hoe het het aanleren van bepaalde technieken erg bevordert. Maar ik heb ook de grenzen van het medium ervaren. Een paar keer een halve dag online werken vind ik daarom geen slechte zaak. Als aankomende clown is het ook heel handig als je al enige ervaring met dat medium maakt, gezien ook b.v. de CliniClowns deel via de app en online werken. Of wat dacht je van clownsbezoeken aan kinderen in de vluchtelingskampen in tijden waar een fysieke reis niet mogelijk is?
Aan de andere kant wil ik niet hele trainingsdagen verplaatsen naar online. Het leren van het vak alleen online vind ik niet te doen, het directe contact van de clown met zijn publiek, en het fysieke spel (niet zittend voor het scherm) zijn daarbij té belangrijk.

Kortom:
We gaan mee met de stroom van wat er is, wat kan en mag, en roeien met de riemen die we hebben.
Een JA hiervoor, een JA ook tegen de onzekerheid die ermee gepaard gaat, is een voorwaarde als je je opgeeft voor een opleidingsgroep.
Dat is al de eerste grote les die je kunt leren: de clown zegt volmondig JA tegen wat is.

Mocht je vragen hebben rond de clown/de opleiding en corona, schroom niet om contact met me op te nemen!

Ik hoop velen van jullie komend schooljaar te ont-moeten,

love & laughter,

Kirsten
juli 2021