THE CLOWN MUST GO ON

THE CLOWN MUST GO ON
De clown en clownsopleiding in tijden van Corona

In een crisis is de clown harder nodig dan ooit.
In crisissituaties worden we vaak angstig en gestrest, verdrietig of boos. 
We kunnen niet terugvallen op oude zekerheden en ervaren onveiligheid. Al snel verliezen we ons dan in onze emoties, onze zorgen of de problemen, die de crisis met zich meebrengt. Maar dan vergeten we het allerbelangrijkste, namelijk onszelf en wie we in wezen zijn.
De clown met zijn aanwezigheid vanuit Zijn laat de mensen weer contact maken met wie ze in wezen zijn, met hun essentie; dat deel van hen wat er altijd is, onder alle angsten, alle ellendige omstandigheden, dat deel wat onaangetast is van welke crisis dan ook.
Liefde is er altijd, verbinding is er altijd, humor en speelsheid zijn er altijd, kracht en helderheid en alle andere essentieële kwaliteiten over die we beschikken, ze zijn er altijd. We hebben dat allemaal tot onze beschikking, nu matter what. Het enige wat nodig is is dat we er contact mee maken.

De clown is een meester in ZIJN. Door zijn essentieële aanwezigheid, zijn emotionele beschikbaarheid en zijn echtheid brengt hij mensen weer in contact met hun eigen essentie. Niet dat de clown niet te maken heeft met problemen, in tegendeel, clownsspel gaat juist over ‘crisissen’. Maar de clown bejegend zijn problemen vanuit zijn essentiële kwaliteiten: open, verwonderd, vindingrijk, licht en emotioneel eerlijk. Waardoor oplossingen zich vanzelf aandienen. Dat maakt de clown tot een anker in crisistijden.

Het was prachtig om te zien hoeveel van mijn ex-studenten maar ook studenten van nu in actie kwamen de laatste weken, met name door te clownen voor ramen van zorginstellingen.
En hoeveel ze konden en kunnen betekenen in een situatie die voor de betroffenen zo enorm benard is.

ClownSpirit gaat daarom ook door met het opleiden van clowns, no matter what!

De clown heeft me geleerd om om te gaan met onzekerheden op het pad en die te omarmen.
De clown heeft me geleerd, JA te zeggen tegen wat is. Ook en zelfs juist ook tegen onze Nee’s.
De clown heeft me geleerd om problemen creatief te benaderen.
De clown heeft me overgave geleerd.
De clown heeft me geleerd dat het leven is wat het is., voorbij alle idealiserende beelden.
De clown heeft me geleerd dat het leven NU is.
We kunnen het niet uitstellen en wachten ‘op betere tijden’.
En daarom….
THE CLOWN MUST GO ON!
Juist nu.

Dus ook dit jaar gaan in september/oktober weer opleidingsgroepen van start.
Sterker nog:  je zult dit jaar meer leren dan ooit…
Want voor de zekerheid werk ik dit jaar met kleinere groepen van maximaal 8.
Meer aandacht voor een ieder individueel, en wel voor dezelfde prijs ;-).

Uiteraard houden we ons aan de maatregels die de overheid voorschrijft, en zorgen we op die manier voor de nodige veiligheid.
En we doen het met wat kan, altijd kijkend naar de mogelijkheden, niet de onmogelijkheden.
Om eerlijk te zijn denk ik ook wel dat de 1,5 meter-maatregel zijn langste tijd gehad heeft, het kan op langere termijn niet wenselijk zijn voor een samenleving. Ik acht de kans groot dat we dit hooguit nog even moeten volhouden.
En nu we ons makkelijk kunnen laten testen zie ik ook niet meer zo’n groot probleem daarin dat we met verkoudheidsklachten thuis zouden moeten blijven.
MAAR ook binnen de beperkingen – mochten ze in het najaar nog van kracht zijn-  is er nog steeds meer dan genoeg wat wél kan.
En de clown kan gelukkig met ALLES spelen!
Ik hoop dat we zo ongestoord mogelijk kunnen gaan werken. Maar mocht dat echt het nodig zijn, schakelen we over naar online lessen.
Daar heb ik in de laatste weken al aardig ervaring mee opgedaan.
En al heeft dat zeker niet mijn voorkeur, vond ik het wel verbazingwekkend te ontdekken hoeveel er ook wel kan. En hoeveel verbinding ook online mogelijk is. We gaan mee met de stroom van wat er is en roeien met de riemen die we hebben.
Een JA hiervoor, een JA ook tegen de onzekerheid die ermee gepaard gaat, is een voorwaarde als je je opgeeft voor een opleidingsgroep.
Dat is al de eerste grote les die je kunt leren: de clown zegt volmondig JA tegen wat is.
 
Heb je vragen … ? Schroom niet om contact met me op te nemen!

Ik hoop velen van jullie komend schooljaar te ont-moeten,

love & laughter,

Kirsten

10 juni 2020